INFORMATIE VOOR GEMEENTEN - SPES

Kan uw gemeente hulp gebruiken bij de invoering van een zero-emissiezone? Dan kan deze een aanvraag doen bij SPES: het Samenwerkingsproject Expertpool Stadslogistiek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Met experts op het gebied van logistiek, zero-emissietechnieken, juridische dienstverlening, procesondersteuning en onderzoek helpt SPES bij het voorbereiden en begeleiden van de gemeentelijke besluitvorming. Daarbij kunnen gemeenten van SPES ook financiële ondersteuning krijgen richting het invoeren van een zero-emissiezone. Het doel is dat tussen de 30 en 40 gemeenten in 2025 een middelgrote zero-emissiezone hebben ingevoerd.

Inmiddels hebben de volgende 26 gemeenten een besluit tot invoering van een zero-emissie zone genomen: 

Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Breda, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Den Bosch, Hoorn, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad en Zwolle. 

Illustratie bedrijven

Eatureprepe voluptat auda ad ut eum auditio temporibus et elest omnihic

Aanmelden SPES nieuwsbrief

Nieuws

blockquote.png

Onderzoek TU Delft: stadshubs zorgen voor aanzienlijk reductie CO2 uitstoot in zero-emissiezone

03 november 2021

Met steun van het Horizon 2020 programma van de Europese Unie heeft TU Delft onderzocht wat de impact van stadshubs is op uitstoot van schadelijke stoffen in zero-emissiezones.

Lees meer (Onderzoek TU Delft: stadshubs zorgen voor aanzienlijk reductie CO2 uitstoot in zero-emissiezone)
IM140930BVV015fietskoerier-1920.jpg

Transportsector nog niet klaar voor zero-emissievervoer

03 november 2021

Goederenvervoerders zijn voorlopig nog niet klaar voor de invoering van zero-emissiezones in steden.

Lees meer (Transportsector nog niet klaar voor zero-emissievervoer)
Schermafbeelding 2021-11-01 om 11.01.53.png

Laden voor logistiek in Tilburg

03 november 2021

De gemeente Tilburg heeft begin dit jaar formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren voor logistiek vervoer (vracht- en bestelwagens) binnen de Ringbanen.

Lees meer (Laden voor logistiek in Tilburg)

STAPPENPLAN VOOR INVOERING ZERO-EMISSIEZONE

SPES heeft voor gemeenten een stappenplan ontwikkeld richting een succesvolle invoering van een zero-emissiezone. De invulling en vormgeving van het stappenplan is zo gekozen dat het finale verkeersbesluit, dat nodig is om het gedrag van vervoerders te handhaven, juridisch houdbaar is.

Hieronder ziet u kort de verschillende stappen die SPES adviseert. Stap 1a en 1b kunnen tegelijkertijd doorlopen worden en geven vervolgens de basis om met een gericht actieplan aan de slag te gaan. Bij de stappen horen eigen relevante documenten die u, net als het stappenplan zelf kunt vinden in de Kennisbank.

tools

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone of moet je daar zijn voor het afleveren van goederen of service-logistiek? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent voor je bedrijfsvoering, zowel financieel als organisatorisch. Dat kan met deze door Districon en Panteia ontwikkelde tools. Deze tools helpen je slim op weg naar emissievrije logistiek. 

TCO-model vracht 

Met het Total Cost of Ownership-model (TCO-model) kunt u een inschatting maken van de kosten van een heavy-duty BEV (vrachtvoertuigen van 3,5 ton of meer) over de hele levenscyclus.

Online simulator elektrisch rijden

Met deze uiterst praktische webtool krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch.

ze-zones

ze-zones

ze-zones op de zes kaart

Benieuwd welke zero-emissiezones zijn aangekondigd door gemeenten? Of ben je nieuwsgierig waar de ZE-stadshubs liggen? Op deze interactieve kaart vind je deze en andere relevante geografische data, zoals de locaties van winkelgebieden, waterstoflaadpunten en milieuzones. 

Bekijk de kaart

Contactpersonen SPES