INFORMATIE VOOR GEMEENTEN - SPES

Kan uw gemeente hulp gebruiken bij de invoering van een zero-emissiezone? Dan kan deze een aanvraag doen bij SPES: het Samenwerkingsproject Expertpool Stadslogistiek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Met experts op het gebied van logistiek, zero-emissietechnieken, juridische dienstverlening, procesondersteuning en onderzoek helpt SPES bij het voorbereiden en begeleiden van de gemeentelijke besluitvorming. Daarbij kunnen gemeenten van SPES ook financiële ondersteuning krijgen richting het invoeren van een zero-emissiezone. Het doel is dat tussen de 30 en 40 gemeenten in 2025 een middelgrote zero-emissiezone hebben ingevoerd.

Illustratie bedrijven

Eatureprepe voluptat auda ad ut eum auditio temporibus et elest omnihic

Aanmelden SPES nieuwsbrief

Nieuws

SPES_logo_DIAP.png

Webevent STAP In Zero Emissie Stadslogistiek

05 mei 2021

Op 10 juni 2021 organiseert Port of Logistics Overijssel in samenwerking met SPES van 15.30 – 16:45 het webevent STAP IN Zero Emissie Stadslogistiek.

Lees meer (Webevent STAP In Zero Emissie Stadslogistiek)
SPES_logo_DIAP.png

Uitnodiging SPES-webinar laadinfrastructuur stadslogistiek 20 mei 10:30-12:00

05 mei 2021

Op donderdag 20 mei van 10:30-12:00 organiseert SPES het webinar over laadinfrastructuur voor ZE-stadslogistiek.

Lees meer (Uitnodiging SPES-webinar laadinfrastructuur stadslogistiek 20 mei 10:30-12:00)
SPES_logo.png

Nieuwe ronde inzet expertpool SPES bij gemeenten

03 mei 2021

Gemeenten kunnen tot 4 juni 17.00 uur een aanvraag indienen voor ondersteuning uit het SPES-programma voor de inzet van experts.

Lees meer (Nieuwe ronde inzet expertpool SPES bij gemeenten)

STAPPENPLAN VOOR INVOERING ZERO-EMISSIEZONE

SPES heeft voor gemeenten een stappenplan ontwikkeld richting een succesvolle invoering van een zero-emissiezone. De invulling en vormgeving van het stappenplan is zo gekozen dat het finale verkeersbesluit, dat nodig is om het gedrag van vervoerders te handhaven, juridisch houdbaar is.

Hieronder ziet u kort de verschillende stappen die SPES adviseert. Stap 1a en 1b kunnen tegelijkertijd doorlopen worden en geven vervolgens de basis om met een gericht actieplan aan de slag te gaan. Bij de stappen horen eigen relevante documenten die u, net als het stappenplan zelf kunt vinden in de Kennisbank.

tools

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone of moet je daar zijn voor het afleveren van goederen of service-logistiek? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent voor je bedrijfsvoering, zowel financieel als organisatorisch. Dat kan met deze door Districon en Panteia ontwikkelde tools. Deze tools helpen je slim op weg naar emissievrije logistiek. 

TCO-model vracht 

Met het Total Cost of Ownership-model (TCO-model) kunt u een inschatting maken van de kosten van een heavy-duty BEV (vrachtvoertuigen van 3,5 ton of meer) over de hele levenscyclus.

Online simulator elektrisch rijden

Met deze uiterst praktische webtool krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch.

ze-zones

ze-zones

ze-zones op de zes kaart

Benieuwd welke zero-emissiezones zijn aangekondigd door gemeenten? Of ben je nieuwsgierig waar de ZE-stadshubs liggen? Op deze interactieve kaart vind je deze en andere relevante geografische data, zoals de locaties van winkelgebieden, waterstoflaadpunten en milieuzones. 

Bekijk de kaart

Contactpersonen SPES