Ontheffing voor vrachtwagen vanaf 7500 kg. dat niet emissieloos verkrijgbaar is
Het kan voorkomen dat een voertuig nog niet in een uitstootvrije variant verkrijgbaar is. In dat geval kan ontheffing worden verleend. De beoordeling zal gedaan worden aan de hand van verschillende voertuig- en bedrijfskenmerken. De vermelde drempelwaarden die bij de voorbeelden worden genoemd, worden halfjaarlijks vastgesteld en eventueel herijkt op basis van de technische ontwikkelingen.
Praktijkvoorbeelden voor vrachtauto's (N2 en N3 voertuigen met een maximale toegestane massa vanaf 7500 kg.):
Je hebt voor het uitvoeren van de werkzaamheden aantoonbaar een van onderstaande voertuigen nodig:
Een opleggertrekker
met een maximale massa groter dan 32 ton of
waarmee u binnen een ZE-zone meer dan 110 liter brandstof per werkdag gebruikt of
met schotelhoogte tot 104 cm van het wegdek.
Een bakwagen
met een maximale massa groter dan 37 ton of
waarmee u binnen een ZE-zone meer dan 93 liter brandstof per werkdag gebruikt. Of
met inrichting waarbij 1 kant vrij is (bijvoorbeeld sondeerwagen, boorwagen of ladderwagen) en waarmee u binnen een ZE-zone meer dan 38 liter brandstof per werkdag gebruikt.
Voertuig voor vervoer van
ondeelbare lading. Bijvoorbeeld vervoer stalen delen bij bouw flat.
erg zware lading over onverharde ondergrond. Bijvoorbeeld rupsvoertuig.
uitzonderlijke logistieke toepassingen waar overslag naar kleinere voertuigen niet mogelijk is. Dit betekent dat u lading dat lang is en uit 1 stuk bestaat (bijvoorbeeld wiek van een windmolen) niet kunt verdelen over meerdere kleinere voertuigen.
Een drie-assige vuilniswagen (carrosseriecode 18) met een lengte tot 9.10 meter en toegestane maximum massa vanaf 26 ton.
Een voertuig met trekgewicht vanaf 50 ton.
Voertuig met laadvloer tot 105 cm hoogte van het wegdek en waarmee u binnen een ZE-zone meer dan 100 liter brandstof per werkdag gebruikt.
Voertuig dat niet voldoet aan wettelijke en/of technische maximale (voor) aslasten als u er accu's op plaatst. Bijvoorbeeld een 4-assige vrachtwagen met haakarm.
Voertuig met hulpvermogen groter dan 70 kW continuevermogen en/of 99kW piekvermogen en 286Nm koppel continue en/of 530 Nm piek. Bijvoorbeeld een kolkenzuiger.
Voertuig dat minder dan 250 cm breed is.
Voertuig voor ADR-vervoer.
CrewCabin (vrachtwagen met meer dan 2 deuren).
Voertuig dat over de weg en het spoor mag rijden. De elektrische uitvoering van dit voertuig is zo zwaar dat de RDW het voertuig niet goed kan keuren.
Voertuig met aandrijving 4x4, 6x6, 8x8 of 10x8.