Informatie voor bedrijven

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige ze-zone of moet je voor het leveren van goederen of het uitvoeren van (onderhouds-) werkzaamheden in een toekomstige ze-zone zijn? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent.

Vanaf 1 januari 2025 moeten minimaal dertig steden een zero-emissiezone hebben ingesteld, zo is afgesproken in het Klimaatakkoord. Vanaf die datum moeten alle nieuwe vracht- en bestelauto’s die een zero-emissiezone in willen rijden emissievrij aangedreven zijn. Vanaf 2030 moeten alle voertuigen in de zero-emissieszones volledig emissievrij rijden.

In het Klimaatakkoord is ook afgesproken dat ondernemers kunnen rekenen op financiële ondersteuning bij de aanschaf van een zero-emissie bestelauto. Het ministerie van IenW heeft op 9 februari 2021 een subsidieregeling gepubliceerd die naar verwachting op 15 maart 2021 operationeel is.

Kun je als ondernemer hulp gebruiken bij de overgang van fossiele naar van emissievrije aandrijving? Dan kun je op deze pagina niet alleen praktische informatie vinden zoals tools maar ook inspiratie van andere bedrijven bij de cases.

Illustratie bedrijven

Eatureprepe voluptat auda ad ut eum auditio temporibus et elest omnihic

Overzicht bedrijfswagens

nieuws

topsectorlogistiek.png

Outlook City Logistics 2020

18 februari 2021

Inzicht in huidige en toekomstige CO2-uitstoot in de stadslogistiek.

Lees meer (Outlook City Logistics 2020)
Terugblik-ondertekenmoment-uitvoeringsagenda-stadslogistiek.jpg

Terugblik ondertekenmoment uitvoeringsagenda stadslogistiek

15 februari 2021

Kijk hier hoe gemeenten, partijen uit de vervoerssector en de staatssecretaris de uitvoeringsagenda tekenen.

Lees meer (Terugblik ondertekenmoment uitvoeringsagenda stadslogistiek)
zeshomepage.png

Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek naar volgende fase

09 februari 2021

Met ingang van 2025 stadslogistiek zo schoon mogelijk, bij voorkeur zonder enige uitstoot van CO2.

Lees meer (Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek naar volgende fase)

tools

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone of moet je daar zijn voor het afleveren van goederen of service-logistiek? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent voor je bedrijfsvoering, zowel financieel als organisatorisch. Dat kan met deze door Districon en Panteia ontwikkelde tools. Deze tools helpen je slim op weg naar emissievrije logistiek. 

TCO-model vracht 

Met het Total Cost of Ownership-model (TCO-model) kunt u een inschatting maken van de kosten van een heavy-duty BEV (vrachtvoertuigen van 3,5 ton of meer) over de hele levenscyclus.

Online simulator elektrisch rijden

Met deze uiterst praktische webtool krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch.

ze-zones

ze-zones

ze-zones op de zes kaart

Benieuwd welke zero-emissiezones zijn aangekondigd door gemeenten? Of ben je nieuwsgierig waar de ZE-stadshubs liggen? Op deze interactieve kaart vind je deze en andere relevante geografische data, zoals de locaties van winkelgebieden, waterstoflaadpunten en milieuzones. 

Bekijk de kaart