Informatie voor bedrijven

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige ze-zone of moet je voor het leveren van goederen of het uitvoeren van (onderhouds-) werkzaamheden in een toekomstige ze-zone zijn? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent.

Vanaf 1 januari 2025 moeten minimaal dertig steden een zero-emissiezone hebben ingesteld, zo is afgesproken in het Klimaatakkoord. Vanaf die datum moeten alle nieuwe vracht- en bestelauto’s die een zero-emissiezone in willen rijden emissievrij aangedreven zijn. Vanaf 2030 moeten alle voertuigen in de zero-emissieszones volledig emissievrij rijden.

Kun je als ondernemer hulp gebruiken bij de overgang van fossiele naar van emissievrije aandrijving? Op deze pagina vind je praktische informatie zoals rekentools maar ook inspiratie van andere bedrijven bij de cases.

Subsidieregeling SEBA

In het Klimaatakkoord is ook afgesproken dat ondernemers kunnen rekenen op financiële ondersteuning bij de aanschaf van een zero-emissie bestelauto. Het ministerie van IenW heeft op 9 februari 2021 een subsidieregeling gepubliceerd die vanaf 15 maart 2021 operationeel is onder de naam Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's, afgekort SEBA. Meer informatie over SEBA vindt u op de website van de RVO of in deze factsheet

Handige rekentoolsDirect naar veelgestelde vragen

nieuws

Schermafbeelding 2021-12-15 om 14.29.00.png

POLIS en ALICE presenteren gids op weg naar zero-emissie stadslogistiek

15 december 2021

De Europese strategische netwerken ALICE en POLIS presenteerden onlangs op POLIS-conferentie 2021 de belangrijkste hoogtepunten van een gezamenlijke gids: samen vooruitgang boeken op weg naar emissievrije stadslogistiek in 2030.

Lees meer (POLIS en ALICE presenteren gids op weg naar zero-emissie stadslogistiek)
Ontwerp zonder titel (6).png

Uitnodiging webinar: wagenparkverduurzaming en praktijkervaringen van de reinigingssector

15 december 2021

Wat betekent de verduurzaming van een wagenpark in de praktijk voor (gemeentelijke) afvalinzamelingsbedrijven? Deze vraag staat centraal in het webinar Wagenparkverduurzaming en vraagstukken uit de praktijk: ervaringen vanuit de reinigingssector op donderdag 27 januari 15:00-16.30 uur

Lees meer (Uitnodiging webinar: wagenparkverduurzaming en praktijkervaringen van de reinigingssector)
Schermafbeelding 2021-12-15 om 13.51.50.png

Terugblik webinar Kostenefficiëntie handhaving en ANPR in zero-emissiezones voor stadslogistiek

15 december 2021

Op 7 december organiseerde SPES een webinar over kostenefficiëntie in handhaving en ANPR in zero-emissiezones voor stadslogistiek. Tijdens dit webinar presenteerden Erik Regterschot en Jacco van Leuveren (beiden Royal HaskoningDHV) hun nieuwe inzichten uit het lopende SPES-project in Apeldoorn en Deventer.

Lees meer (Terugblik webinar Kostenefficiëntie handhaving en ANPR in zero-emissiezones voor stadslogistiek)

tools

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone of moet je daar zijn voor het afleveren van goederen of service-logistiek? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent voor je bedrijfsvoering, zowel financieel als organisatorisch. Dat kan met deze door Districon en Panteia ontwikkelde tools. Deze tools helpen je slim op weg naar emissievrije logistiek. 

TCO-model vracht 

Met het Total Cost of Ownership-model (TCO-model) kunt u een inschatting maken van de kosten van een heavy-duty BEV (vrachtvoertuigen van 3,5 ton of meer) over de hele levenscyclus.

Online simulator elektrisch rijden

Met deze uiterst praktische webtool krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch.

ze-zones

ze-zones

ze-zones op de zes kaart

Benieuwd welke zero-emissiezones zijn aangekondigd door gemeenten? Of ben je nieuwsgierig waar de ZE-stadshubs liggen? Op deze interactieve kaart vind je deze en andere relevante geografische data, zoals de locaties van winkelgebieden, waterstoflaadpunten en milieuzones. 

Bekijk de kaart