Informatie voor bedrijven

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige ze-zone of moet je voor het leveren van goederen of het uitvoeren van (onderhouds-) werkzaamheden in een toekomstige ze-zone zijn? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent.

Vanaf 1 januari 2025 moeten minimaal dertig steden een zero-emissiezone hebben ingesteld, zo is afgesproken in het Klimaatakkoord. Vanaf die datum moeten alle nieuwe vracht- en bestelauto’s die een zero-emissiezone in willen rijden emissievrij aangedreven zijn. Vanaf 2030 moeten alle voertuigen in de zero-emissieszones volledig emissievrij rijden.

Kun je als ondernemer hulp gebruiken bij de overgang van fossiele naar van emissievrije aandrijving? Op deze pagina vind je praktische informatie zoals rekentools maar ook inspiratie van andere bedrijven bij de cases.

Subsidieregeling SEBA

In het Klimaatakkoord is ook afgesproken dat ondernemers kunnen rekenen op financiële ondersteuning bij de aanschaf van een zero-emissie bestelauto. Het ministerie van IenW heeft op 9 februari 2021 een subsidieregeling gepubliceerd die vanaf 15 maart 2021 operationeel is onder de naam Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's, afgekort SEBA. Meer informatie over SEBA vindt u op de website van de RVO of in deze factsheet

Handige rekentoolsDirect naar veelgestelde vragen

nieuws

blockquote.png

Onderzoek TU Delft: stadshubs zorgen voor aanzienlijk reductie CO2 uitstoot in zero-emissiezone

03 november 2021

Met steun van het Horizon 2020 programma van de Europese Unie heeft TU Delft onderzocht wat de impact van stadshubs is op uitstoot van schadelijke stoffen in zero-emissiezones.

Lees meer (Onderzoek TU Delft: stadshubs zorgen voor aanzienlijk reductie CO2 uitstoot in zero-emissiezone)
IM140930BVV015fietskoerier-1920.jpg

Transportsector nog niet klaar voor zero-emissievervoer

03 november 2021

Goederenvervoerders zijn voorlopig nog niet klaar voor de invoering van zero-emissiezones in steden.

Lees meer (Transportsector nog niet klaar voor zero-emissievervoer)
Schermafbeelding 2021-11-01 om 11.01.53.png

Laden voor logistiek in Tilburg

03 november 2021

De gemeente Tilburg heeft begin dit jaar formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren voor logistiek vervoer (vracht- en bestelwagens) binnen de Ringbanen.

Lees meer (Laden voor logistiek in Tilburg)

tools

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone of moet je daar zijn voor het afleveren van goederen of service-logistiek? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent voor je bedrijfsvoering, zowel financieel als organisatorisch. Dat kan met deze door Districon en Panteia ontwikkelde tools. Deze tools helpen je slim op weg naar emissievrije logistiek. 

TCO-model vracht 

Met het Total Cost of Ownership-model (TCO-model) kunt u een inschatting maken van de kosten van een heavy-duty BEV (vrachtvoertuigen van 3,5 ton of meer) over de hele levenscyclus.

Online simulator elektrisch rijden

Met deze uiterst praktische webtool krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch.

ze-zones

ze-zones

ze-zones op de zes kaart

Benieuwd welke zero-emissiezones zijn aangekondigd door gemeenten? Of ben je nieuwsgierig waar de ZE-stadshubs liggen? Op deze interactieve kaart vind je deze en andere relevante geografische data, zoals de locaties van winkelgebieden, waterstoflaadpunten en milieuzones. 

Bekijk de kaart