Informatie voor bedrijven

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige ze-zone of moet je voor het leveren van goederen of het uitvoeren van (onderhouds-) werkzaamheden in een toekomstige ze-zone zijn? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent.

Vanaf 1 januari 2025 moeten minimaal dertig steden een zero-emissiezone hebben ingesteld, zo is afgesproken in het Klimaatakkoord. Vanaf die datum moeten alle nieuwe vracht- en bestelauto’s die een zero-emissiezone in willen rijden emissievrij aangedreven zijn. Vanaf 2030 moeten alle voertuigen in de zero-emissieszones volledig emissievrij rijden.

Kun je als ondernemer hulp gebruiken bij de overgang van fossiele naar van emissievrije aandrijving? Op deze pagina vind je praktische informatie zoals rekentools maar ook inspiratie van andere bedrijven bij de cases.

Subsidieregeling SEBA

In het Klimaatakkoord is ook afgesproken dat ondernemers kunnen rekenen op financiële ondersteuning bij de aanschaf van een zero-emissie bestelauto. Het ministerie van IenW heeft op 9 februari 2021 een subsidieregeling gepubliceerd die vanaf 15 maart 2021 operationeel is onder de naam Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's, afgekort SEBA. Meer informatie over SEBA vindt u op de website van de RVO of in deze factsheet

Handige rekentoolsDirect naar veelgestelde vragen

nieuws

IenW31102020VK0013-1920.jpg

Subsidieregeling voor verduurzaming MKB

19 september 2021

Met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) kunnen mkb-ondernemers een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Dit advies geeft inzicht de mogelijkheden voor het verder verduurzamen van het wagenpark en/of de onderneming. Daarnaast geeft de SVM subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies.

Lees meer (Subsidieregeling voor verduurzaming MKB)
SPES_logo_DIAP.png

Nieuwe aanmeldronde voor het Convenant duurzame voertuigen en brandstoffen

16 september 2021

Vanaf 2025 schaft de reinigingsbranche alleen nog maar voertuigen op duurzame brandstof of zero-emissie aan.

Lees meer (Nieuwe aanmeldronde voor het Convenant duurzame voertuigen en brandstoffen)
Schermafbeelding 2021-09-16 om 18.36.27.jpg

Locatietool Clean Energy Hubs opgeleverd

16 september 2021

Onlangs leverde Rijkswaterstaat een nieuwe versie van de locatietool Clean Energy Hubs op. Clean Energy Hubs (CEH), tank- of laadstations met minimaal twee duurzame energiebronnen, richten zich vooral op zwaar goederenvervoer.

Lees meer (Locatietool Clean Energy Hubs opgeleverd)

tools

Ben je als ondernemer gevestigd in een toekomstige zero-emissiezone of moet je daar zijn voor het afleveren van goederen of service-logistiek? Dan loont het om vast inzicht te krijgen in wat dat betekent voor je bedrijfsvoering, zowel financieel als organisatorisch. Dat kan met deze door Districon en Panteia ontwikkelde tools. Deze tools helpen je slim op weg naar emissievrije logistiek. 

TCO-model vracht 

Met het Total Cost of Ownership-model (TCO-model) kunt u een inschatting maken van de kosten van een heavy-duty BEV (vrachtvoertuigen van 3,5 ton of meer) over de hele levenscyclus.

Online simulator elektrisch rijden

Met deze uiterst praktische webtool krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch.

ze-zones

ze-zones

ze-zones op de zes kaart

Benieuwd welke zero-emissiezones zijn aangekondigd door gemeenten? Of ben je nieuwsgierig waar de ZE-stadshubs liggen? Op deze interactieve kaart vind je deze en andere relevante geografische data, zoals de locaties van winkelgebieden, waterstoflaadpunten en milieuzones. 

Bekijk de kaart