Ga direct naar inhoud
Logo Rijksoverheid
Rijksoverheid

Zero-emissiezone steden investeren in 150 flankerende maatregelen voor de transitie naar ZES

Veel steden passen in de transitie naar Zero Emissie Stadslogistiek de wortel en de stok toe. De invoering van de zero-emissiezone is een voorbeeld van de stok, net als lengte- en/of gewichtsbeperkingen. De wortel zijn faciliterende en stimulerende maatregelen zoals gratis adviesgesprekken, realisatie van laadpleinen, initiatieven zoals de deel-bestelauto, subsidieregelingen en inrichting van stadshubs. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vroeg Buck Consultants International (BCI) om de flankerende maatregelen die gemeenten nemen te inventariseren.

Inspiratie ook voor niet-zero-emissiezone steden

In de zero-emissiezone gemeenten zijn 142 flankerende maatregelen geïdentificeerd. Ook zijn regionale maatregelen uit Noord- en Zuid-Holland opgenomen. De inventarisatie biedt gemeenten een overzicht welke type maatregelen zij kunnen toepassen en kan startpunt zijn voor gemeenten die nog geen beleid hebben voor zero-emissie stadslogistiek. Het overzicht is ook een handreiking voor gemeenten die geen zero-emissiezone overwegen, maar wel de stadslogistiek willen verduurzamen.

Acht flankerende maatregelen die niet mogen ontbreken in een actieagenda

Er zijn 8 maatregelen die in veel gemeenten wordt toegepast en die in elke gemeentelijke actieagenda een plek kunnen krijgen. Dat zijn:

Voor een samenvatting van de 8 maatregelen, zie presentatie.

overzicht-flankerend-zes-beleid-sept24.xlsx
Bestand overzicht-flankerend-zes-beleid-sept24.xlsx downloaden