case
bedrijfsafval: onder neutrale vlag inzamelen

Minder wagens, minder CO2 en minder fijnstof

20 oktober 2020 | Minder vuilniswagens, minder CO2 en minder fijnstof, dat is het doel van het zogenoemde White-Label-concept. Verschillende inzamelaars werken hierbij samen om met een gedeeld inzamelvoertuig de inzameling te verzorgen. Afvalbedrijven SUEZ en Renewi introduceerden dit concept in 2018 met de pilot Green Collecting Haarlem. Inmiddels is deze manier van inzamelen ook in andere steden een succes.

Door de liberalisering van de bedrijfsafvalmarkt kunnen bedrijven zelf hun bedrijfsafvalinzamelaar kiezen. Het gevolg: steeds meer verkeersbewegingen en daardoor ook meer uitstoot van CO2 en fijnstof. In 2018 sloegen deze afvalbedrijven SUEZ en Renewi daarom met twee andere inzamelaars van bedrijfsafval, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en gemeente Haarlem de handen ineen om gezamenlijk aan een duurzamere manier van inzameling van bedrijfsafval te werken.

gemeente haarlem

Foto: gemeente Haarlem

Resultaten

De pilot Green Collecting Haarlem had in oktober 2018 de primeur. In de proefperiode van zes maanden zamelden publieke afvalinzamelaar Spaarnelanden en drie private inzamelaars, SUEZ, Renewi en GPGroot, het bedrijfsafval in de binnenstad van Haarlem gezamenlijk met één wagen in. Al in de eerste maand waren de resultaten van de pilot te zien. Er werden 67% minder ritten gemaakt, dit kan oplopen naar een besparing van 10 ton C02-uitstoot op jaarbasis.

Na de succesvolle pilot in Haarlem, zagen Suez en Renewi kansen om het White-Label-concept ook in andere steden uit te rollen. Bijvoorbeeld in Amsterdam-Zuidoost. Onder de naam ‘Zuidoost Circulair’ zamelden Renewi en Suez gezamenlijk bedrijfsafval in bij een aantal grote bedrijven in Amsterdam-Zuidoost. Suez gebruikte hierbij een elektrische wagen. In gemeente Gouda werd na een succesvolle proefperiode eind januari 2020 ook officieel gestart met het gezamenlijk inzamelen. In de evaluatie van de proefperiode bleek dat het aantal vervoersbe­wegingen in Gouda met 50% was afgenomen en de emissies meer dan 40% waren gereduceerd.

Toen werd besloten met de pilot Green Collecting Haarlem aan de slag te gaan, moest er wel een operationele obstakel worden opgelost. Er was namelijk behoefte aan vernieuwende software. Software die data van alle partijen bundelt en waarmee één routelijst gemaakt kan worden. Uit deze behoefte vloeide OpenWaste. Dit bedrijf faciliteert centrale registratie voor deelnemers van het gezamenlijk inzamelen van bedrijfsafval in een binnenstad of bedrijventerrein door één neutrale wagen. De inzamelroutes voor het legen van de containers worden aangemaakt vanuit het platform. De inzamelaars koppelen vervolgens de gewichten na het wegen van de containers naar hun klanten terug.

TLN
Omdat als experiment er onder ‘neutrale vlag’ wordt ingezameld, biedt Green Collecting Haarlem de mogelijkheid om met ketenpartners duurzamere logistieke oplossingen te verkennen
TLN
Transport en Logistiek

Vervolg en meer informatie

Inmiddels zijn er in Bergen op Zoom en Roosendaal ook pilots van start gegaan.

Voor meer informatie over inzamelen onder neutrale vlag kun je contact opnemen met SUEZ en Renewi.